Quantcast
Channel: Salt & Peppar – Matblogg med provlagade recept
Viewing all 805 articles
Browse latest View live

Julmiddag 2016

$
0
0

Jul jul, strålande jul! Massor av god mat och trevligt sällskap. Inte många nyheter på årets julbord, så det får bli ett kort inlägg med lite foton igår. Men är ni på jakt efter inspiration är det bara att kolla tillbaka i julbords-kategorin för massor av inspiration.

julbord 2016

Marie hade som vanligt dukat upp riktigt mysigt.

julbord 2016

Årets sillsorter: Mormor Sivs löksill, Saffranssill, Skaldjurssill, Svartvinbärssill med lime
Ej på bild: Brantevikssill och en färdigköpt lakritssill som inte var någon höjdare.

julbord 2016

En sak vi inte tidigare haft på julbordet är räksallad, men det gick hem hos mig iaf. Gott med ägghalvorna.

julbord 2016

Ljummen kålsallad med lingondressing och rostad mandel recept från ICA länk > Tyvärr ingen höjdare, så den kommer vi inte att göra om.

julbord 2016

Rödbetsgravad lax – ett riktigt favoritrecept och något ingen av oss vill vara utan på julbordet.

Och efter detta kom janssons, köttbullar, skinka, prinskorvar, brunkål och och. Ja, mätta blev vi!

Avslutningsvis gottebord och ris a´la malta med jordgubbssylt.

gottebord 2016

På gottebordet fanns det massor av roliga lakritssorter jag åtkommer till i ett annat inlägg.

Hoppas att ni hade en lika god jul som vi hade :)


Gott nytt år 2017!

Blossa 2016

$
0
0

Förra årets Blossa med smak av Earl Grey lämnade en bitter eftersmak hos mig. För trots att jag borde ha älskat den, med tanke på hur förtjust jag är i både Earl Grey och glögg så föll den mig inte smaken. Jag till och med glömde bort att köpa hem årets version.

Men turligt nog hade Maria läget under kontroll och tog med sig såväl glögg som familj ner till Skåne direkt efter julafton, så att vi tillsammans kunde provsmaka den.

blossa 2016

Blossa 2016 har en smak av kråkbär.
Flaskan är skapad av illustratören Petra Börner.
Pris: 109 kronor för 750 ml.

Millans kommentar: Vi dukade upp med glögg och tillbehör och slog oss nöjda ner för att provsmaka. Jag gav direkt flaskan ett extra plus för att den matchar mina veronagröna Höganäs-tallrikar och koppar. Men sen tog faktiskt plussen slut direkt. För den här glöggen var faktiskt vidrig. Trodde för en stund att det var mina smaklökar som var helt i obalans eller nåt, men när jag såg Marias min insåg jag att jag inte var ensam om att tycka illa om den. Den beska eftersmaken bet sig kvar i munnen och både julkänsla och glöggsmaker var som bortblåsta. Vi hällde ut glöggen. Den gick inte att dricka. Som tur var hade jag annan glögg hemma så att vi fick vår mysstund.

Brynt kantarellsmör

$
0
0

I höstas gjorde vi ett riktigt läckert kantarellsmör. Jag hade som plan att jag skulle fotografera det sen, men på nyårsafton ändrades planerna drastiskt då vi plötsligt hade smörkris i köket och paketen slets upp. Så fotot nedan visar när smöret smällts i stekjärnet där oxfilén sen ska brynas. Men ojoj vilket smör. Det kommer garanterat bli fler chanser nästa höst för mig att fotografera ;)

Brynt kantarellsmör

Brynt kantarellsmör

150 g smör
2 dl förvällda kantareller
1/2 msk citronsaft
salt & peppar

Ta fram smöret och låt 100 g bli rumstempererat.

Resterande 50 g smör lägger du i en stekpanna och hettar upp. När skummet liksom tystnad lägger du ner hackade kantareller och citronsaft. Fräs en kort stund och ställ åt sidan tills det svalnat.

Blanda ihop det rumsvarma smöret med kantarellsmöret och lägg på ett bakplåtspapper och rulla ihop.

Lägg sedan i frysen och ta fram några timmar innan du ska använda det.

Nyårsmiddag 2016/2017

$
0
0

Nyår, dimman ligger tjock över landskapet och allt jag ville var helt ärligt att gå och lägga mig och sova. Men det blev en riktigt bra nyårsafton och maten blev ljuvlig.

dukning på nyår

nyårsmat 2016 - förrätt

Mannerströms räksoppa

Receptet finns sedan tidigare här på Salt&Peppar och du kommer dit genom att klicka här >> – Mannerströms räksoppa
Serverad med bröd.

 

nyårsmat 2016 huvudrätt uppläggning

Till huvudrätt blev det en klassiker vi tidigare inte serverat på nyår, nämligen oxfilé. Såsen var första gången vi testade Tommy Myllymäkis variant av Bearnaisesås. Lite väl mycket syra för att vara en perfekt version för mig, men det är ju olika hur man gillar det.

Kantarellstekt oxfilé med hasselbackspotatis, grönsaker och bernaiesås

Kantarellstekt oxfilé
oxfilé, (beräkna 150-200 g per person)
Brynt Kantarellsmör länk >>
neutral olja
salt & peppar

nyårsmat 2016- huvudrätt kött

Låt oxfilén bli rumstempererad så att köttbiten inte sänker värmen i stekpannan när du bryner den. En timme innan tillagning är lämpligt att ta fram köttet.

Värm ugnen till 120 grader.

Gnid in köttet i en neutral olja så att salt och nymald svartpeppar sedan fäster på köttet.

Lägg kantarellsmöret i en stekpanna. När det börjar fräsa, lägg i köttet och bryn runt om. Flytta inte runt köttet hela tiden utan låt det ligga tills det fått färg och vänd sen. Ös gärna med smöret undertiden.

Lägg köttet i en ugnsform och ställ in i ugnen. Köttet på bilden fick en innertemperatur på 55 grader. Därefter tog jag ut det och lindade in i aluminiumfolie tillsammans med svampen och smöret från formen. Låt ligga en stund, typ undertiden du fixar till det sista, innan du skär upp köttet.

 

Grönsaker
späda knippmorötter
haricots verts
salladslök
salt
peppar
persilja, finhackad
smör

Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och lägg i hela morötter några minuter. När morötterna börjar mjukna, lägg i haricots verts och bitar av salladslök. Krydda med salt, peppar och persilja.

 

Hasselbackspotatis
2 potatisar per person
smör
ströbröd
salt, peppar
parmesan

Hasselbackspotatis (normalt):
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisarna och skär i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Pensla med smält smör och strö över ströbröd och krydda. Sätt in i ugnen ca 40-60 min beroende på hur stora potatisen är. När det återstår 5 minuter, lägg gärna på lite riven parmesan.

Hasselbackspotatis (storkoksvarianten):
Koka potatisarna nästan mjuka (detta kan du göra tidigare på dagen). Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen på bakplåtspapper på plåt. Pensla med smält smör och strö över ströbröd och krydda. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och sätt in plåtarna i ugnen ca 30 minuter innan det är dags att äta.

 

Tommy Myllymäkis Bearnaisesås
enligt receptet här:
http://www.koket.se/bearnaisesas-se-gor

nyårsmat 2016 - huvudrätt

Att dricka till:
En spansk rioja vid namn Lat 42, lagrad (läs bortglömd) sedan 2003. Så mycket smak det fanns i det här vinet! Kryddigt och perfekt till köttet.
Nr 12679 hos Systembolaget.

 

nyårsmat 2016 - dessert

Till dessert hade vi förberett en friskare variant av pannacotta. Gräddfilen i kombination med grädden smakar nästan som vaniljyoghurt. Till servering strödde vi över lite ätbara blomblad, men helt ärligt är de inte speciellt goda att äta, bara snygga ;)

Gräddfilspannacotta med kryddig fruktkompott

till 6 portioner
Pannacottan kan med fördel göras dagen innan.

1 vaniljstång
3 dl grädde
150 g socker, (ca 1,5 dl)
3 gelatinblad
7 dl gräddfil

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten (ca 5 minuter).

Skrapa ur vaniljstången i en kastrull. Koka upp vaniljfrön, den urskrapade vaniljstången, grädde och socker. Ta av från plattan.

Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddkoket. Avsluta med gräddfilen. Plocka upp vaniljstången och fördela gräddsmeten i formar. Ställ i kylen i minst några timmar så att den hinner stelna.

 

Kompott på äpple och päron:
2 äpple
2 päron
2 msk smör
2 msk socker
malen kanel
mortlade kardemummakärnor

Kärna ur, skala och skär äpple och päron i fina små kuber.

Låt kuberna karamelliseras tillsammans med smör, socker, kanel och kardemumma i en kastrull.

Servera pannacottan med kompotten.

Källa: Med vissa små ändringar: http://www.koket.se/sverigesmasterkock/sveriges-masterkock/graddfilspannacotta-med-kryddig-fruktkompott/

Korvstroganoff i crock pot

$
0
0

Ute föll snön, och jag skulle kunna måla upp en vacker bild av det underbara landskapet. Men sanningen är att jag bor i Skåne och hittills har vi inte haft en enda dag med vacker snö och sol som glittrar i den. Men ut i slasket skulle vi och det var lyx att komma hem till en klassisk korvstroganoff efter några timmar i kylan.

Det verkar förresten som att många har fått en slow cooker i julklapp, för sökningar efter dessa recept ökar lavinartat för tillfället, liksom frågorna jag får. En av frågorna är varför man egentligen ska använda slow cookern till enkla saker, som exempelvis denna korvstroganoff. Det går ju snabbare på spisen. Absolut, det gör det. Men för mig handlar det om smidighet. Jag kunde förbereda hela middagen på morgonen när jag hade ork, sen var vi ute på dagen och när vi kom hem på söndagskvällen så var middagen plötsligt bara färdig. Många rätter vinner dessutom på långkok då smakerna hinner gosa ihop sig. Har du fler frågor så bara hojta till, jag har samlat de flesta svaren här >>

Är du på jakt efter fler recept speciellt anpassade för crock pot, klicka här >>

Slow cooker korvstroganoff

Korvstroganoff i slow cookern
till 4-5 portioner

800 g falukorv
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
3 dl vatten (lika mycket vatten som krossade tomater)
1 msk tomatpure
1 dl chilisås

1 grönsaksbuljongtärning
3 msk kalvfond

efter 4-5 timmar:
2,5 dl matlagningsgrädde
3 msk mjöl
2 msk djupfryst persilja

till servering:
ris
ättiksgurka

ingredienser till korvstroganoff

Hacka gul lök och vitlök och lägg ner i slow cookern. Skär korven i strimlor. Blanda med de andra ingredienserna i slow cookern (dock inte det som ska i på slutet). Sätt igång på 5 timmar low.

hur man tillagar korvstroganoff

Blanda grädde och mjöl och rör försiktigt ner i grytan. Låt gå en liten stund till, bara precis så att det blir varmt, ungefär lika lång tid som det tar att koka ris till. Blanda ner persiljan och servera.

Tacopaj gjord på resterna från tacomiddagen

$
0
0

Blir det alltid lite över när ni gör tacos till middag? Det blir det hos oss. Ibland räcker det till en lunchlåda, men oftast inte. Och slänga mat gillar jag inte, så jag fryser alltid in och gör sen en av de enklaste pajerna som finns.

Gör såhär: Gör pajskalet. Lägg i fyllningen. Blanda äggstanningen och häll över. Toppa med riven ost. Grädda 30 minuter på 200 grader.

Rester av: stekt köttfärs smaksatt med tacokrydda
färska hackade tomater
finhackad rödlök
paprikabitar
majskorn

Allt blandas och fryses in. Smidigt att sen bara plocka fram påsen vid behov.

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
1 äggula

Blanda ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och äggula och arbeta ihop degen. Tryck ut degen i botten på en form och nagga den med en gaffel. Låt stå svalt en stund. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 minuter på 200 grader.

 

Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk

Vispa ihop.

 

Tillbehör:
sallad

Vi testar Kökets box

$
0
0

Boxar av olika slag har verkligen blivit poppis. Matboxar har funnits ett slag och vi har testat några av dem. Vissa bättre och vissa sämre. För mig så vill jag verkligen känna att jag får valuta för pengarna. Att det är värt en sak är inte samma som att jag tycker att värdet är där. Gillar jag inte produkterna så är det ju bortkastade pengar. Hur som helst, nu har det kommit ännu en box på marknaden, Kökets box. Det är TV4 som ligger bakom, så jag har ganska stora förhoppningar att de kan förhandla fram bra avtal med leverantörer.

Vi har testat två boxar därifrån. Första boxen var decemberlådan.

Kökets box december

Kökets box dec-2016
Vår premiärbox blev laddad för fest! Som en god hjälpande vän under de stundande högtiderna. Du vet, en sådan där vän som sticker till dig precis det där du behöver för att glänsa lite extra till middagsbjudningen. Decemberboxen innehöll tio produkter till ett värde av ca 270 kr samt två kökshanddukar från MORBERG (värde 149 kr).

Dessertolivoljan ligger fortfarande oanvänd här hemma, mest för att jag inte riktigt hittat några bra användningsområde. Vaniljsockret råkar vara en favorit här hemma, så en ny sån blev jag riktigt nöjd med. Choklad, lakrits, kaffe, knäckebröd är allt saker jag tycker om och ofta äter/dricker så även det blev jag nöjd med. Blomsterströssel tyckte jag var spännande och dekorerade nyårsdesserten med. Dock smakade det inget vidare. Men i det stora hela blev jag nöjd med boxen och tycker att det här var värt 129 kr.

nyårsmat 2016 - dessert

Här ser ni blomsterströsslet på nyårsdesserten :)

Kökets box januari

Sen kom nästa box nu i januari.

Januari är ofta fyllt med löften och tankar om en mer hälsosam livsstil. Alla har vi olika mål och därför har vi fyllt januariboxen med allt från sockerfria kryddor, nyttiga mellanmål till olika vegan och vegetariska alternativ.

Millans kommentar: Hittills är jag väldigt nöjd med boxarna. Innehållet är den typen av saker jag faktiskt använder eller kan tänka mig att använda. Kryddmixerna, den ena med Stroganoff-krydda känns lite extra rolig. Annars kryddar jag ju min stroganoff “som vanligt”. Energidryckerna får följa med till gymmet någon dag. Orzo-mixen har jag däremot inte någon aning om vad jag ska göra med, så den får bli en kul utmaning. Sen följer det med ett recepthäfte, så vill man själv inte experimentera allt för mycket så finns det tips.

Boxarna kostar 129 kr/månad. Läs mer på deras sida: https://www.koket.se/box/


Event med DanSukker och Daniel Roos

$
0
0

Igår var jag iväg på något riktigt roligt, nämligen ett event där DanSukker bjudit in mattidningar och lite bloggare att få äta och laga godsaker med Daniel Roos. Det här var något jag inte ville missa!

Event med DanSukker och Daniel Roos

Daniel var på strålande humör när han kom till Kockeriet i Malmö, där eventet ägde rum.

Event med DanSukker och Daniel Roos

Att vi bara skulle få sätta oss ner och äta godsaker var det inte tal om, för lite fick vi göra själva. Här har vi precis påbörjat Hjortron och Karamellpudding. Recept på detta finns i slutet på inlägget. Många moment, så det tog lite tid. Men oj vad gott det blev!

Event med DanSukker och Daniel Roos

I ett rum med matjournalister, receptskapare och bloggare kan man vara säker på att minsta moment Daniel gjorde blev väl dokumenterat.

Event med DanSukker och Daniel Roos

Citronmarängtartelett med två olika maränger.

Event med DanSukker och Daniel Roos

Vilka godsaker som dukades upp alltså!

Event med DanSukker och Daniel Roos

Hallondessert med mandelsmulor

Event med DanSukker och Daniel Roos

Vi var inte med på tillagning av alla saker, utan Daniel hade förberett det mesta innan. Men han fick presentera vad han gjort innan vi fick smaka.

Event med DanSukker och Daniel Roos

Om jag förstod det hela rätt var vi två matbloggare på plats, jag och Matilda från Matildas Mat (länk). Det bästa med att träffa andra matbloggare är att de inte är rädda för kameran. Vi hade båda samma mål, att fotografera maten, så när jag skulle ta bilden nedan passade jag på att föreviga Matilda också :)

Event med DanSukker och Daniel Roos

Läckra små marsipangodisar. Jag lovar att de smakade gudomligt!

Event med DanSukker och Daniel Roos

Och när Matilda skulle fotografera den Franska nougaten så fastnade jag också på bild i bakgrunden :)

Event med DanSukker och Daniel Roos

Det ser kanske inte så mycket ut, men jag lovar att jag var sockerhög till lång in på natten! Tack DanSukker för ett jättetrevligt event!

Kolla gärna in DanSukkers hemsida där ni hittar de flesta recepten och snart också massor av tips inför påskgodiset!

Event med DanSukker och Daniel Roos

Daniel Roos Hjortron och Karamellpudding
4 st

Karamellpudding
1 dl Dansukker Strösocker
3 dl Vispgrädde
2 krm Havssalt
1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång 2 st Gelatinblad

Blötlägg gelatinet. Värm vispgrädden i en kastrull med vaniljen och havssaltet. Smält strösockret lite i taget till en gyllenbrun karamell ha sedan försiktigt i lite av gräddblandningen i taget och sjud smeten så allt är smält. Tillsätt gelatinet och sila smeten. Fyll upp i glas och frys snabbt puddingen så det sätter sig.

Hjortronkompott
2 dl Hjortron
1⁄2 dl Citronsaft
1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
1 1⁄2 dl Dansukker Syltsocker

Koka Hjortronen med Syltsocker, citronsaft och vanilj i 2 min fyll sedan kompotten på den stelnade karamellpuddingen i glasen.

Havreströssel
2 1⁄2 dl Dansukker Farinsocker 200 g Smör
1/2 dl Dansukker Muscovadosirap 2 dl Mjöl
1 dl Havregryn

Blanda i en Kitchen aid – smöret, Farinsocker, Muscovadosirapen, mjölet och havregrynet tills det börjar bildas små klumpar. Baka av smulorna på 170 grader ca 7 min tills dem blir gyllenbruna. Strö sedan smulorna på hjortronkompotten.

Vispad syrad grädde
2 dl Syrade Grädde
1⁄2 saft från en halv citron
1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
1/4 dl Dansukker Florsocker

Vispa den syrade grädden med Florsocker och vaniljen, toppa sedan glasen med grädden.

Källa: DanSukker

Tunnskuren högrev i kryddig soyasås

$
0
0

Den här årstiden lagar vi mycket mat i slowcookern, men det finns en hel del saker som inte mår bra av att ligga i den hela arbetsdagar när vi är iväg. Så därför använder vi gärna slow cookern på helgerna också. Dagens middag började helt utan någon plan och blev riktigt gott! Krämig god sås och perfekt kött. Fungerade utmärkt efter en runda i micron dagen efter också. Purjolöken till skapar en god krispighet vi gillar. Men du kan lika gärna blanda ner det i slutet av tillagningstiden om du hellre vill det.

Slowcooker högrev i soyasås

Tunnskuren högrev i kryddig soyasås
till 4 portioner

1,3 kg högrev
0,5 dl majsstärkelse

en skvätt olja (gissar på att det var några tsk)
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk hackad ingefära (finns djupfryst som fungerar utmärkt till detta)
1/2 tsk chiliflakes
0,5 dl kinesisk soya
3,5 dl vatten
0,5 dl socker

När 30 minuter återstår:
3 morötter (skala och grovriv)

till servering:
tunnstrimlad purjolök
rostade sesamfrön
ris
grönsaker. På fotot syns djupfryst wookblandning som steks upp.

Slowcooker högrev i soyasås

Skär köttet i tunna strimlor. Lägg i en påse och häll över majsstärkelsen och skaka ordentligt. Lägg åt sidan.

Blanda ner de andra ingredienserna i slow cookern och rör runt. Rör ner köttet och sätt igång 5,5 timmar på low.

Du kan redan nu förbereda morötterna, skala och grovriv, lägg i en påse i kylen.

När det är 30 minuter kvar, rör ner morötterna.

Servera med ris, tunnstrimlad purjolök och grönsaker.

Tonfisk i currysås med ris

$
0
0

Jag minns såväl kyckling i currysås från luncherna i skolan, som tonfisk i currysås. Tyvärr är det inte de bästa minnena. Såsen var en smaklös gul trögflytande massa. Om det var kyckling eller tonfisk som låg i spelade mindre roll, för det var totalt smaklöst. Den här läckra vardagsrätten är allt annat än smaklös iaf. Smaka av om det är tillräckligt med curry-smak för dig. Mängden beror ju helt på vilken sorts curry man använder.

Tonfisk i currysås med ris

Tonfisk i currysås med ris
4-6 portioner

2 burkar tonfisk i vatten
1 bit purjolök eller 1 vanlig lök
1 liten bit ingefära (finns även hackad djupfryst som är riktigt bra att använda till detta)
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
3 tsk curry
1 tsk gurkmeja (kan uteslutas men det ger en vacker färg i maten)
1 hönsbuljongtärning
6 dl vätska (godast blir 3 dl creme fraiche + 3 dl grädde, men du kan även använda enbart matlagningsgrädde eller mjölk. Blanda ihop det du har i kylen helt enkelt).

till servering:
ris/korn-typ
grönsaker

Låt tonfisken rinna av. Hacka lök, vitlök, ingefära och fräs tills löken mjuknar. Hacka paprikan och blanda i stekpannan tillsammans med löken. Tillsätt curry och gurkmeja och fräs allting i 2-3 min. Häll i grädde, crème fraiche, buljongtärning och koka upp allting. Låt sjuda långsamt i ca 10-15 min. Smaka av och krydda eventuellt mer. Vänd i tonfisken försiktigt utan att smula till den för mycket.

Stäng av värmen och servera med ris och eventuellt mer grönsaker.

Källa: Med vissa ändringar från http://zeinaskitchen.se/tonfisk-i-currysas-med-ris-middag-pa-30-min/

Veckoplanering vecka 8

$
0
0

Under december lyckades jag rensa ut (läs: äta upp) nästan alla gamla matlådor som blivit kvarglömda i frysen. Nu behövs det fyllas på med lite nytt, så jag passar på att laga lite storkok och frysa in.

Vecka 8
Måndag: Storkok/matlådor: Jamie Olivers lasagne (länk) + sallad

Tisdag: Storkok/Soppa: Borsjtj i kastrull (länk)
Borsjtj i slowcooker (länk)

Onsdag: Storkok/matlådor: Shepherd’s pie i ugn(länk)
Shepherds paj i slow cooker

Torsdag: Kassler/storkok: Pestoöverbakad kassler med rostade rotfrukter (länk)

Fredag: Soppa/snabblagat: Dilldoftande fisksoppa med halloumi (länk)

Overnight oat – Kall frukostgröt

$
0
0

Äta kall gröt? Det tog ett tag innan jag ens fick för mig att testa det här. Men efter att tillräckligt många recept flimmrat förbi mig på Pinterest kunde jag inte låta bli. Första försöket blev en besvikelse, men efter några gånger fick jag till en grund som faktiskt fungerar. Det är krämigare än vanligt havregrynsgröt och väldigt smidigt att frukosten är färdig på morgonen. Lätt att ta med också. Och när du ändå är igång, gör dubbelt. Den håller lätt några dagar i kylen.

Tips: Chia-fröna är både nyttiga och gör att konsistensen på gröten blir bättre. Men gillar du inte dem så kan du bara ta mer havregryn istället.

Tips: Toppa gärna recepten nedan med färska frukter, kokosflingor, grovhackade nötter eller något annat som gör det både snyggare och lite godare.

Tips: Mjölkfritt? Inga problem, bara byt ut till havremjölk/havreyoghurt istället. Tänk dock på att smaken ändras så du kan behöva lägga till/ta bort sötningsmedel.

Overnight oat - Kall frukostgröt - grundrecept

Overnight oat – Kall frukostgröt

Grundrecept – 1 stor portion

1 dl havregryn
1 dl yoghurt
1,5 dl mjölk
0,5-1 msk chia frön

smaksättning:
0,5 tsk vaniljpulver
salt
ev. lite flytande honung eller annat sötningsmedel (om jag använder havremjölk/havreyoghurt tycker jag personligen att den redan är så söt att detta inte behövs)

Blanda samman alla ingredienserna i en skål med lock. Sätt in i kylen över natten.

Overnight oats - Banan Choklad

Overnight oats – Banan & Choklad

2 portioner (till vänster på fotot)

1,5 dl havregryn
1,5 dl yoghurt
1,5 dl mjölk
1 msk chia frön
0,5 tsk vaniljpulver
1 banan
1 näve djupfryst mango
2 msk hackad choklad eller chokladpluppar

Skär bananen i mindre bitar eller mosa. Blanda med alla de andra ingredienserna och ställ i kylen över natten.

Tips: När jag har bananer hemma som börjar bli övermogna skalar och skär jag dem i bitar och fryser. Sen är det bara att ta ut dem och blanda ner i gröten på kvällen. De tinar under natten och på morgonen rör man bara ihop det lite mer.

Overnight oats – Morotskaka

2 portioner

1,5 dl havregryn
1,5 dl yoghurt
1,5 dl mjölk
1 msk chia frön
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk flytande honung
1 stor morot
2 msk cream cheese
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma

topping: på fotot syns kokosflingor

Skala och finriv moroten. Blanda med alla de andra ingredienserna och ställ in i kylen över natten.

Overnight oats

Millans kommentar: Oj vad jag har ätit kall gröt senaste veckorna. Sen kom en elak förkylning och gjorde att mina smaklökar inte riktigt fungerade, vilket i många fall nog var en välsignelse. Jag har gjort gröt på kokosmjölk, mandelmjölk, havremjölk, vanlig mjölk och vatten. Jag gjorde en variant med kaffe som blev så besk att jag inte ens kunde äta upp den. Men nu har jag ett bra grundrecept iaf. För tillfället är jag trött på kall gröt och tänker äta lite varma frukostar framöver, men jag fortsätter med detta när det blir varmare ute. Så har ni några bra tips, skriv gärna en kommentar!

Matsedel vecka 9

$
0
0

Snabblagad tonfisk i currysås, långkokt korvstroganoff och supersnabb gnocchi är lite av vad den här veckan kommer att bjuda på. Flera vardagsfavoriter :)

Vecka 9
Måndag: Storkok/matlådor/fisk: Tonfisk i currysås med ris (länk) + sallad

Tisdag: Storkok/Soppa: Korvstroganoff i crock pot (länk)

Onsdag: Snabblagat/matlådor: Stekt gnocchi med bacon och kryddpeppar(länk)

Torsdag: Kyckling/storkok/matlådor: Kycklinggratäng med fänkål och squash (länk)

Fredag: Soppa/storkok: Köttfärs- och paprikasoppa (länk)

Fettisdagen

$
0
0

I början på 1900-talet hade man fettisdagslov i Stockholms skolor*, vilket vi inte har kvar. Men vi firar iaf fortfarande Fettisdagen. Idag, tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk.

semmelkladdkaka

Jag är personligen inte så förtjänst i fastlagsbullar, men Semmelkladdkakan som blev en sån snackis förra året blev en favorit hos mig. Så jag tjuvstartade förra veckan och bjöd jobbarkompisarna, som även de blev väldigt förtjusta i den.

Semmelkladdkaka serverad med grädde och rostade mandelspån.

fastlagsbullar

Och här finns fler recept:
Fastlagsbullar
Glutenfria muffinssemlor

 

Med detta inlägg vill vi önska er alla en riktigt smaskig tisdag :)

 

* Källa: Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Fettisdagen


Vardagsrecept och tips inför högtider – nyhetsmail

$
0
0

Hinner du inte besöka bloggar eller vill du bara få lite snabba tips i mailen? Då föreslår vi att du anmäler dig till Salt&Peppars nyhetsmail. Det skickas bara ut några gånger per år, oftast i samband med högtiderna. Då får du ett mail med recept och tips vi gissar att du kan ha nytta av.

newsletter

Ute i högerkanten på bloggen hittar du en ruta där du fyller i din mailadress. Du får sen ett mail tillbaka där du ska bekräfta att adressen är korrekt.

I slutet på alla mail du får finns sen en länk där du enkelt plockar bort dig, om du känner att du inte vill ha fler mail.

Så, varför inte chansa? Det kan ju hända att du får ett nytt favoritrecept den vägen :)

Meny vecka 10

$
0
0

Med färdiga järpar går det snabbt att slänga ihop måndagens pastarätt. Apelsinkycklingen är en barnfavorit och fredagens soppa är det nog bara jag som gillar här hemma ;)

Vecka 10
Måndag: Pasta: Pasta Järpish med tomater och sugarsnaps (länk)

Tisdag: Kyckling: Apelsinkyckling med couscous (länk)

Onsdag: Fisk: Krämig laxgratäng med fänkål (länk)

Torsdag: Pasta: Tortellinipanna med smak av soltorkade tomater, basilika och parmesanost (länk)

Fredag: Soppa: Krämig blomkålssoppa med jordärtskockor och röda linser (länk)

BBQ Hawaiiwraps – aka BBQ-kyckling- och ananas wraps

$
0
0

Hawaiian BBQ-kyckling wraps

Som alternativ till den vanliga fredagstacosen så provade vi att byta ut smakerna lite denna fredag. Ett riktigt lyckokast om du frågar mig. Dottern tyckte att den traditionella wrappen med tacokryddad köttfärs var att föredra dock.

2-3 portioner
Ingredienser:

2 kycklingfiléer
Drygt 1 dl BBQ-sås, färdig eller hemmagjord
1 dl riven smakrik ost
1 burk ananasringar, delad i mindre bitar
0,5 st liten rödlök, skivad i halvmånar
blandade gröna blad/valfri sallad
4-5 st tortillabröd
olja/smör att steka i
salt & svartpeppar
valfritt – koriander

Gör så här:
1. Hetta upp olja/smör i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt kyckling bitarna och krydda med salt och peppar.
2. När kycklingen är genomstekt ha i BBQ-såsen och vänd runt kycklingen. Stäng av värmen på plattan.
3. Bygg ihop din tortilla med sallad, kyckling, rödlök och ananasbitar. Om du vill så bred på lite extra BBQ-sås. Rulla ihop och servera genast.

Marias kommentar:
Hittade en bild på Pinterest och fick en idé om att kyckling i tacos är ju gott, BBQ-sås är himla gott och ananas ihop med detta borde vara fräscht. Picklad rödlök till tror jag lyfter det hela ytterligare, men hade inte gjort någon i förväg och nu var det snabba ryck att få fram maten på bordet. Orden idag blev en vällagrad prästost vilket fungerade bra. Ta din favoritost helt enkelt! Om ni inte äter upp allting så går kycklingen utmärkt att spara i en lufttät burk i några dagar. Går bra att toppa en sallad med den goda kycklingen också!

Kommer göra denna kyckling flera gånger när det vankas tacos här hemma framöver!

Matsedel vecka 11

Torskfilé med morotspuré gjord på brynt smör

$
0
0

Potatispure, Sötpotatispuré, Blomkålspuré, Pumpapuré och Morotspuré. Ja, jag gillar krämiga goda puréer. Den här med morot är jag säker på att vi gjort förr, för jag minns att vi har bjudit på den. Men av någon anledning har jag tydligen gömt det här receptet för er, vilket är synd, för det är ett riktigt toppenrecept. Så bara njut av den här fantastiska morotspurén där hela hemligheten är det brynta smöret.

Torskfilé med morotspuré gjord på brynt smör

Torskfilé med morotspuré gjord på brynt smör
till 3-4 portioner

1 kg potatis
1/2 dl persilja

600 g torskrygg
salt & peppar

morotspuré:
50 g smör
300 g morötter
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning

till servering:
krispiga grönsaker (till detta behövs det någon form av krispiga grönsaker, exempelvis sockerärtor)
salt (purén behöver lite salt på toppen när den serveras)

 

Koka potatisen. När potatisen är färdig ska den blandas med finklippt persilja. Går utmärkt att använda djupfryst.

brynt smör

Morotspuré: Brynt smör: Hetta upp smöret i ett stekjärn. När smöret “tystnat” börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det blivit gyllenbrunt och doftar sött är det klart. Häll smöret i en mixerbehållare.

Skala och skär morötterna i tunna slantar och koka mjuka i en kastrull med vatten och köttbuljong.

Ta 0,5 dl av kokspadet från morötterna och häll i mixerbehållaren (tillsammans med smöret). Lägg även ner morötterna. Mixa slätt med stavmixer.

Fisken: Krydda fisken med salt och svartpeppar. Stek i samma stekjärn du brynte smöret i.

Servera torsken med morotspuré, potatis och grönsaker.

Viewing all 805 articles
Browse latest View live