Om Libbsticka, även kallad selleriört, då den påminner om selleri i smaken.
När jag växte upp trodde jag att det var något alla hade och kände till, ungefär som persilja. Det växte som ogräs i trädgården och mina föräldrar verkade aldrig riktigt veta vad vi skulle göra med allt. När jag flyttade till egen trädgård var det självklart att jag skulle ha libbsticka i trädgårdslandet. Att göra grönsaksoppa på hösten utan libbsticka, det vet jag knappt hur man gör.
foto taget 4 maj, efter att jag klippt bort ungefär 1/4 av plantan
De första späda bladen tittar upp redan i slutat på april och sen är det bara till att börja använda. Under våren klipper jag gärna ner den ett par omgångar, sparar kvistarna och torkar bladen och passar samtidigt på att dela ut lite kvistar till vännerna. Fortfarande blir jag lika förvånad när folk inte känner till vad det är, eller hur man ska använda det. Så nu, en gång för alla, tänkte jag samla ihop vad jag vet om Libbstickan och samtidigt passa på att tipsa om lite recept.
“Enligt gammal sedvänja planterades den alltid vid stugdörren för att mota bort häxor, oknytt, ormar och andra hemskheter. Att libbsticka verkligen har en bedövande doft vittnar berättelser om vandrare som i forma tider brukade stoppa ner några blad i skorna som fotdeodorant. Lukten påminner om selleri, så till den grad att libbsticka också brukar kallas céleri batard, oäkta selleri på franska.”
“Britterna kallar den lovage, eller loveache på gammalengelska, i en tydlig anspelning på libbstickans andra funktion: som erotikfrämjare i mystiska kärleksbrygder.”
Källa: Örtagården – Agneta Ullenius, Ica Bokförlag
ISBN10: 9153433246, ISBN13: 9789153433248
Användningsområden
Jag skulle vilja säga att den är den perfekta grunden till allt där man använder buljong av något slag. Använd det i soppor, såser och grytor. Det behövs bara ett par hackade blad för att ge smak.
Fram till 1970-talet var libbsticka en vanlig krydda i industriellt framställda hel- och halvfabrikat. När glutamat blev vanlig som smaksättare minskade libbstickan i betydelse som krydda.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Libbsticka
Torka Libbsticka
Libbstickan börjar som sagt växa redan i april och fortsätter i princip fram till att det börjar frysa. Så har man en planta är större delen av året “säkrad”. När busken börjar växa till sig på våren brukar jag klippa av kvistarna och torka bladen. När bladen torkat är det bara att förvara dem torrt och mörkt, så håller de i flera år.
Frysa Libbsticka
Precis som med de flesta kryddväxter så går det utmärkt att frysa. Plocka de späda bladen på våren, hacka och frys in.
Recept där Libbsticka gör sig riktigt bra
(orden nedan är länkar, så klicka för att komma till recept)
Löksoppa
Tomatsoppa
Korvgryta
Gnocchi och tomatsås
Grundrecept: En rejäl klick smör i ett stekjärn, hackad vitlök och hackad libbsticka är en perfekt grund för såväl pastasåser som att steka bröd i.
Marinad: Blanda med olja och andra örtkryddor för att marinera kött.
Kokt potatis: Istället för att koka potatis med dill går det utmärkt med en kvist färsk libbsticka.
Föröka Libbsticka
Om Libbstickan trivs så växer den verkligen som ogräs. För att plantan ska må bra är det vettigt att med något års mellanrum dela plantan så att den får kraft att växa. Sätt spaden mitt i och dela. Svårare än så är det inte.
Du kan även låta plantan gå upp i blom och ta fröer från den. Låt fröerna torka så länge som möjligt på plantan innan du tar dem.