Quantcast
Channel: Salt & Peppar – Matblogg med provlagade recept
Viewing all 805 articles
Browse latest View live

Hälsoteer med superfrukt

$
0
0

Hösten är verkligen här och i skrivande stund ösregnar det ute och värmeljusen brinner för fullt. Vi borde rensa i trädgårdslandet inför nästa säsong, men det regnar ju, så det går inte.. Hur som helst, det jag ville komma fram till var att nya teer alltid är trevligt på hösten och nu har Friggs kommit med hälsoteer med superfrukt.

friggs teer

Hälsoteet Blåbär & Açai är ett rooiboste med mjuk, fruktig smak. Hallon & Granatäpple är också ett rooiboste och är härligt bärig. Rooiboste är naturligt fritt från koffein och passar därför bra att dricka på kvällen. Det gröna teet med den uppfriskande smaken Mango & Havtorn innehåller koffein och passar därför perfekt till morgonen och under dagen.
Källa: friggs.se

friggs teer

Blåbär & Açai innehåller antioxidanter i form av antocyaner och nyttiga mineraler och vitaminer. Açaibäret kommer från Amazonas och har länge använts av indianer för dess hälsobringande egenskaper. De innehåller vitaminer som järn, aminosyror och omega 6 och 9.

Millans kommentar: Högst uppe syns blåbärsteet. Smakar mest varm saft om jag ska vara ärlig och den jag tyckte sämst om av dessa.

 

Hallon & Granatäpple innehåller flera antioxidanter och vitaminer som främjar välmående. Hallon innehåller mängder av antioxidanter och är fiberrika. Granatäpple är en mirakelfrukt fylld med flavonoider som gör gott för hela kroppen.

Millans kommentar: Nu börjar det likna något. Rooibosteet har en stark smak av Hallon och blir perfekt till eftermiddagsfikan på jobb.

 

Havtorn & Mango. Havtorn har varit känt som hälsobär sedan 700-talet och används fortfarande som medicinalväxt. Även mango har länge använts i hälsofrämjande syfte, bland annat för att underlätta matsmältningen.

Millans kommentar: För att vara ett grönt te är detta väldigt mild och mjukt i smaken. Inte alls så strävt som grönt te ibland kan vara. Mangosmaken är mild och god och blir ett perfekt frukostte.

 

Jag ska väl erkänna att jag inte tror speciellt mycket på alla antioxidanter och godsaker som dessa teer medför. Känns som att man borde dricka ofantliga mängder för att lyckas få i sig minsta lilla av detta. Men oavsett vad jag tror om de goda egenskaperna så är det goda teer. Kommer att fylla upp min telåda på jobb med dessa och jag två av sorterna kommer nog att ta slut ganska fort har jag en känsla av.


Långkokt kyckling med senap och dragonsås

$
0
0

Dijon och färsk dragon är verkligen en perfekt kombination. Här kryddar vi kycklingfileer och låter det långkoka i 5-6 timmar. Sen blandar vi fonden med grädde till en ljuvlig sås och serverar.

kyckling i dragonsås

Långkokt kyckling med senap och dragonsås
till 4 portioner

4 kycklingfileer eller kycklinglårfiléer
1 tsk salt + svartpeppar
4 msk dijon
3 msk färsk dragon

2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
6 små morötter
1 dl kycklingbuljong (1 dl vatten + 0,5 msk flytande kycklingfond)

till såsen:
1,5 dl grädde
ev. redning

salt, peppar
1 msk färsk dragon
1 msk färsk citronjuice

tillbehör:
ris
grönsaker (på fotot kan vi stoltsera med våra egna bondbönor vi plockade och frös in tidigare)

kyckling i dragonsås

Putsa kycklingen (dela eventuellt varje filé i 2 bitar om de är stora) och lägg i crocpoten tillsammans med dijon, salt och peppar och färsk, hackad dragon. Blanda allt ordentligt.

Finhacka lök och vitlök och skala morötterna. Lägg detta över kycklingen.

Tips: Är du hemma under dagen kan du med fördel vänta med att lägga i morötterna några timmar, så behåller de sin krispighet lite bättre.

Häll buljongen över och sätt på locket. Koka på “low” i 5-6 timmar. Givetvis går det bra att göra denna rätten utan crocpot. Låt då allt småputtra i panna med lock i ca 25-30 minuter.

kyckling i dragonsås

När kycklingen är klar, ta upp den och morötterna och lägg på fat under aluminiumfolie.

Koka upp grädde, buljongen från crocpoten och red eventuellt. Smaka av med salt och peppar. Låt allt småputtra tills såsen tjocknat. Avsluta med att röra ner färskpressad citronjuice och hackad dragon.

kyckling i dragonsås

Lägg kycklingen i en form (eller i crocpotens innerform igen) och häll såsen ovanpå.

Servera med valfritt tillbehör.

Källa: Receptet kommer ursprungligen från, http://56kilo.se/croc-pot-kyckling-med-senap-och-dragonsas/ men vi har gjort några småändringar i det.

Älska mat och vin i Malmö

$
0
0

Äntligen var det dags för matmässa i Malmö igen! Utbudet av matmässor här nere är knappast stort, vilket gör det ännu roligare när det väl är dags.

matmässan malmö

Flera ställen som sålde bröd och bakverk fanns på plats. Vi köpte bland annat bröd från Saluhallen i Höganäs. Stort bröd med rostad råg för 50 kr blev perfekt till brunch. Även en kanelbulle och en kardemummabulle som de på fotot nedan fick följa med hem. Men de har vi i skrivande stund inte hunnit att testa.

matmässan malmö

matmässan malmö

matmässan malmö

Patisserie David, som vanliga fall finns vid Sankt Gertrud i Malmö, hade en välfylld monter.

matmässan malmö

På scenen talades det bland annat om olika potatissorter.

matmässan malmö

Snygga dukningar och uthyrning av såväl chokladfontäner som kockar kan jazz-it.se ställa upp med. Hur deras service är vet jag inget om, men deras monter var klart en av mässan snyggaste iaf.

matmässan malmö

Och mitt i allt växte en brysselkålsplanta :)

matmässan malmö

Vin och champagne fanns det mycket av på mässan.

matmässan malmö

matmässan malmö

Tidningen Äkta mat fanns på plats. Helt rätt ställe för dem!

matmässan malmö

Och choklad, det fanns det gott om. Numera är förråden här hemma också välfyllda kan jag lova.. Bilden ovan är tagen vid Pralinhusets monter, där vi bland annat köpte med oss läckra chokladkakor hem.

matmässan malmö

Kåseberga fisk AB fanns på plats och bjöd bland annat på lakritssill (den svarta bilden nedan). Den ser verkligen farlig ut, men den var faktiskt riktigt god. Medan jag funderar över hur jag ska kunna dra nytta av detta till vårt eget julbord så köpte jag med mig deras löksill hem. Riktigt god sill och jag köper gärna deras produkter igen.

matmässan malmö

matmässan malmö

En annan favorit på mässan är Årstiderna. Ni som följt med här på bloggen och Instagram ett tag vet säkert att vi ofta beställt deras lådor och tycker att det är toppen. Tyvärr var det varmt på mässan och deras lådor kom väl inte riktigt till sin rätta när grönsakerna började slokna. Men vi gillar Årstiderna ändå :)

matmässan malmö

Något det fanns överflöd av på mässan var oliver i olika inläggningar. Dyrt som sjutton var det på de flesta ställena också, så även om de var goda fick de stanna kvar.

matmässan malmö

matmässan malmö

Överlag gillar vi mässan, men till min besvikelse tycker jag att den verkar bli mindre och mindre för varje år. Antalet utställare känns färre, men även mängden besökare.  Även vin-delen av mässan har krymt i år. Jag hoppas på ett uppsving framöver. Speciellt med tanke på att entrebiljetten på lördagen kostade 170 kr.

Mässan är öppen idag söndag också. Mer info på deras sida, Älska Mat & Vin.

Köttfärssåsrester och Kiviks Rödnos

$
0
0

Ständigt dessa rester som blir över. Det mesta åker ner i mina lunchlådor, vilket är bra, då jag inte gillar att kasta mat.

Nu blev det dock köttfärsås över och ingen pasta. Dessutom förmycket köttfärssås för en lunchlåda och förlite för att det ska räcka till middag för oss båda. Så vad gör man?

crepes med köttfärsfyllning

Såhär i kåltider, när vitkålen inte kostar många kronor per kilo är det perfekt att dryga ut med. Så en klyfta vitkål fick finrivas med osthyvel och blandas med köttfärssåsen som frästes upp.

Sen gjorde vi pannkakor och fyllde dem.

Rulla ihop och lägg i ugnssäker form och riv över ost. Gratinera 20-30 minuter i 200 grader. Servera med en sallad.

 

crepes med köttfärsfyllning

Resterna som inte bara blev en lyxig middag, utan dessutom två lunchlådor till :)

rödnos kiviks

I glasen: Årets skörd från Kiviks musteri. Vi har bloggat om Rödnos flera gånger tidigare, men jag blir ändå lika förvånad varje gång det kommer en ny årgång hur god den är. Och nu finns den dessutom i stor flaska och alkoholfri. Njutning från första till sista droppen.

Falukorvsgratäng med senap och äpple

$
0
0

Hittade det här receptet hos Sara på Vardag.nu och kände att detta måste vi absolut prova.

Jag gillar verkligen potatisgratäng och dottern och maken gillar verkligen korv i alla dess former så jag tänkte att det skulle bli en lyckad kombo.

Falukorvsgratäng

Varvade tunt skivad potatis med gul lök, äpple och falukorvsskivor i en gratängform.

Falukorvsgratäng

Sedan hällde jag över grädde som blandades med senap och så in i ugnen. Och sedan väntade vi, och väntade lite till och ännu lite till.

Vi gav upp och jag fick gräva fram något annat i frysen när gratängen hade stått inne i 1,5h och potatisen fortfarande var stenhård. Numera var äppelskivorna och en hel del av korvskivorna ganska brända. La på aluminiumfolie för att skydda gratängen men det var lite för sent visade det sig.

Vi gjorde ett nytt försök och åt gratängen dagen efter men det blev ingen hit alls, tyvärr! Jag som hade hoppats så oerhört mycket på denna rätt.

Jag tror dock inte det är något fel på receptet utan snarare jag som valde helt fel potatissort, eller rättare sagt inte var så nog med vilken potatis jag tog utan bara tog den jag råkade ha hemma vilket var en lagom anonym 5kg färdigförpackad påse från mataffären. Himla dumt visade det sig då denna sort uppenbarligen inte alls var lämpad för att göra gratäng av.

Så nästa gång tar jag en mjöligare sort, jag tänker dra ner på mängden senap för originalmängden passade inte riktigt våra smaklökar och så tror jag att jag gör som jag brukar göra när jag gör potatisgratäng, d.v.s. kokar upp grädde/gräddmjölken och sedan lägger i potatisen och låter den koka där ett tag. På så sätt förkortar jag tiden i ugnen och korven och äpplena riskerar inte att bli brända.

Falukorvsgratäng allt-i-ett (4 port.) enligt Vardag.nu

Ingredienser:
550 gr falukorv
2 st äpplen
800 gr potatis
1 st gul lök
2 dl grädde
3-4 msk senap (blanda gärna sötstark senap med dijonsenap)
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skiva korven. Kärna ur äpplena och skiva även dessa. Potatisen och den gula löken skalar du och skivar sedan tunt.
3. Varva korv, äpple, potatis och lök i en ugnsfast form.
4. Blanda ihop grädde, senap, salt och peppar och häll över formen.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min, tills gratängen har fin färg och potatisen är mjuk.

Källa: http://vardag.nu/falukorvsgratang-allt-i-ett-senap-apple/

Blomkålsgratäng med stekt fläsk och persilja

$
0
0

När höstkylan biter sig fast fungerar det bra med riktig husmanskost. Dagens recept är en klassisk blomkålsgratäng med grädde.

blomkålsgratäng

Blomkålsgratäng med stekt fläsk och persilja
till 4 portioner

1 stort blomkålshuvud i buketter (ca 1 kg)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
salt
riven muskotnöt
1 – 1,5 dl riven ost

till servering:
rimmat stekfläsk
hackad persilja
knäckebröd
råkostsallad (på fotot: strimlad vitkål, grovriven morot, italiensk salladskrydda, vitvinsvinäger och olivolja)

Sätt ugnen på 225 grader. Koka blomkålshuvudena i saltat vatten ca 2 minuter. Häll av och låt ånga av.

Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och låt fräsa någon minut. Tillsätt mjölk och grädde under vispning och låt sjuda 3-5 minuter. Smaka av med salt och lite muskot. Vänd ner hälften av osten och blanda sedan såsen med blomkålen i en ugnsfast form. Strö över resten av osten och grädde i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Stek fläsket knaprigt i torr, het panna. Klipp persilja över gratängen och servera.

Källa: Gratängen kommer från Markus höst- och vintermat av Markus Aujalay

Mitt kök – Göteborg

$
0
0

Vi gjorde ett snabbesök på Mitt Kök i Göteborg igår (de har öppet även idag söndag till klockan 17:00 om du är sugen på att gå.

I år hade de kombinerat matmässan med Hem & Villa så det var milt sagt mycket folk. Personligen vet jag inte om jag tycker att det blev till det bättre. Tyckte att matdelen fick lite för lite utrymme. Som allt fler matmässor så har även Mitt Kök fått ett mer uttalat fokus på dryck och framför allt vin. Så är du intresserad av det samt vill ha möjlighet att köpa drycketkuponger och provsmaka så gör gärna ett besök.

maria_141101a

Vi provsmakade Saturnus nya Pepparkaksglögg och den föll i god jord hos mig. Den här kan jag absolut tänka mig att köpa en flaska eller två av. Lusseglöggen provsmakade jag inte ens då jag inte är särskilt förtjust i saffran. Maken provsmakade och rynkade mest på näsan. Hallon och lakritsglöggen gick inte alls hem hos oss, varken stor som liten. Päronglöggen från i fjol är fortfarande himla god. En utförligare recension kommer Millan publicera framöver gällande Saturnus olika glöggsorter så håll utkik!

maria_141101b

Annars var det inte längre så mycket chokladtryfflar och praliner utan i stället rejäla chokladkakor toppade med olika saker. Rejält med bär och nötter. Dottern provsmakade och sa att de var ljuvliga! Själv avstod jag då jag är allergisk mot valnötter och här fanns det garanterat spår av nötter i del flesta chokladkakorna. De såg dock himla läckra ut.

maria_141101c

 

I övrigt var det inte mycket att rapportera om från mässan. Det var varmt, svettigt och trångt, precis som det brukar vara en lördag eftermiddag med andra ord. ;-)

Hinner du inte besöka mässan i Göteborg idag så får du en ny chans i Stockholm den 6-9 november. Versionen av mässan som är i Stockholm brukar vara större och bättre är min erfarenhet.

Veckomatsedel vecka 45

$
0
0

Måndag: Pytt i panna med ägg och rödbetor
Tisdag: Korvstroganoff med bacon och äpple
Onsdag: Äter inte hemma
Torsdag: Wook med anananssås
Fredag: Tacos
Lördag: Korvpaj och coleslaw med äpple
Söndag: Pulled chicken med tillbehör

Marias kommentar:
Ja, vad ska man säga? Veckomatsedlarna försvann och även om jag har planerat vad vi ska äta så har det inte varit vidare inspirerande matsedlar på bra länge. Vår köksrenovering tog musten ur mig och det är tyvärr inte färdigt än. Det är bänkskivorna som har ställt till det för oss. Så pass att vi har reklamerat dem tre gånger och nu är vi på jakt efter nya. Måste bara få tid att åka ut och titta och sedan ta in en offert och se hur IKEA ställer sig till den. MEN allting tar sådan jäkla tid så har vi ett färdigt kök till jul så är jag glad.

Är inne i en extremt hektisk period på jobbet och det speglar sig väldigt väl i hur mycket tid jag lägger på matlagning här hemma. Tiden och även lust att bara stå och testa nya receptidéer finns inte. Det är nog snarare orken och energin som har spolat bort detta. Behöver få en energiboost och så är det bara att damma av stekpannor och grytorna och köra igång igen tror jag bestämt.


Vår Julmat av Anders Dahlbom Wettergren och Christian Hellberg

$
0
0

Får jag komma med ett förslag på tidig julklapp till dig själv? Vår Julmat av Anders Dahlbom Wettergren och Christian Hellberg är ny på marknaden den här säsongen.

vår julmat kokbok

Ser på utsidan ut som alla andra kokböcker..

vår julmat kokbok

Men är faktiskt fylld av recept som får mig att längta till julbordet. Vad sägs om lite Gubbröra på kavringkrutonger? Det tar jag gärna till glöggen :)

Det finns en hel del icke-kött-recept för oss som kanske tycker att det kan bli lite väl mycket av det till jul. En fräsch kräftsallad hade jag själv inte tackat nej till.

vår julmat kokbok

Hovmästarsås

Till det vegetariska julbordet finns det bland annat Stekt brysselkål med dill, ugnsbakad fänkål och kryddinlagd gurka.

vår julmat kokbok

Klassiska köttbullar har nog alla redan sitt eget favoritrecept på, men det behövs ju för att göra en julbok komplett.

vår julmat kokbok

Och i slutet finns det även en hel del kakor. Här Choklad- &aprikoscookies, men även recept på klassiska Struvor och Maränger.

 

Jodå, den här boken gick, som ni redan förstått hem hos mig. Snygga foton och recept som känns nya. Kommer säkert bli flera av dessa både till julbordet men även dagarna däromkring.

 

Vår julmat
av Christian Hellberg, Anders Dahlbom Wettergren
219 kr hos Adlibris
ISBN: 9789186623494
Förlag: The Bearded Lady

Mariannekex från Fazer

$
0
0

Marianne-karamellen har funnits i Sverige sedan 60-talet och nu kommer den även som kex.

mariannekex

Nja, jag skulle gärna skriva att dessa var jättegoda, men det tycker jag faktiskt inte. Marianne-karamellerna tillhör en av favoriterna annars, men jag tycker inte att de kommer helt till sin rätta här. Så dessa lär tyvärr inte hamna i vår vagn igen. Men nu när vi hade massa kakor hemma så passade jag på att bjuda runt lite också och svärfar tyckte att de var jättegoda. Så det finns tydligen en målgrupp för dem, även om det inte är jag.

Två “rör” med kex kostar runt 30 kr, vilket är ungefär som liknande kex, typ Ballerina.

Långkok som take away – Spoonery

$
0
0

spoonery

Jag är inte så förtjust i sushi så när Millan blir sugen på det så brukar jag alltid vilja ha nått annat. I somras fick jag tipset av en kompis att prova på take away från Spoonery inne i Malmö. Långkok som take away är en riktigt kul ide tycker jag så det blev Sushi till Millan och långkok till mig!

Den här bilden har blivit liggandes sen i somras och jag minns faktiskt inte vad det var jag beställde :). Rätten verkar inte längre finnas på deras meny så allt jag kan säga är att det var en mustig gryta med kantareller, potatis och något kött i. Vad jag däremot minns tydligt är att det här var riktigt gott och att jag definitivt kommer besöka stället igen!

Spoonery verkar finnas på tre addresser i Malmö. Vid St Knuts torg, på Limnhamn och i Slottsstaden. Själv besökte jag stället vid St Knuts torg.

Vitkålssoppa med falukorv

$
0
0

Egentligen hade jag tänkt testa ännu ett recept från Markus höst- och vintermat, men det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Huvudkryddan kummin var visst slut, insåg jag när jag väl börjat laga och någon fläskkorv fick jag inte tag i. Så detta är inte riktigt Marcus version, men nästan ;) Det blev hur som helst både gott och billigt.

vitkålssoppa med falukorv

Vitkålssoppa med falukorv
till 4 portioner

400 g vitkål, strimlat
1 gul lök, delad och tunt skivad
neutral olja och smör till stekning

1 nypa strösocker
1 sjärnanis
2 dl vitt vin
2 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
1 liter kycklingbuljong
salt & svartpeppar

400 g falukorv

till servering:
bröd

 

Stek kål och lök i olja och smör i en stor kastrull tills kålen fått lite färg, rör då och då.

Tillsätt socker och stjärnanis. Häll på vin och låt koka upp. Tillsätt lagerblad, timjan och buljong. Låt sjuda ca 25 minuter. Smaka av med lite salt & peppar.

Skär falukorven i strimlor och lägg i. Låt soppan puttra tills korven blivit varm. Plocka upp lagerbladen och anisen.

Servera med bröd.

Öl – Newcastle Werewolf

$
0
0

Under årets Kalkongmiddag satt pappa och drack en öl som såg riktigt spännande ut. Som tur var hade han fler att dela med sig av ;)

newcastle

Newcastle Werewolf
35,5 cl-flaska är tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment och säljs i 24-pack.
Doft: Fruktig med mörka bär, en kryddighet som dröjer sig kvar
Smak: Komplex med rostade toner, karamell och blodapelsin. Mjuk och rund till en början, för att sedan överraska med måttlig beska
Färg: Rödbrun (från rågmalt)
Alkoholhalt: 4,5% alk. vol.
Artikelnummer: 89534 (Systembolagets beställningssortiment)
Pris: 14,90 kronor ex. pant (säljs i låda om 24 flaskor).
Källa: Pressmeddelande 2014-10-08

öl newcastle

Den här ölen hade tydligen gjort succe på förra årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky-festival. Och efter att ha smakat den kan vi förstå varför. Dess söta toner går genom, men ändå känns det som en ganska mörk öl. Kanske i sötaste laget till kvällens middag, men klart en öl vi alla gärna dricker igen.

Snaps & Shots från Sommarström

$
0
0

Ute i familjen Sommarströms egen örtagård plockas kryddorna, vetet kommer dels från den egna gården med även från andra gårdar i Sörmland. Sen tar familjen varsamt hand som sakerna och resultatet är 5 snapsar och 5 shotar.

snaps

Snaps med Johannesört, Chili, Lingon, Kummin och Ingefära.

snaps

Shots med Viol/Lakrits, Choklad/Lakrits, Jordgubb/Choklad, Svarta vinbär och Mynta.

Sommarström Snaps 5 Shots (nr 87491)
Förpackning: 10 fl à 50 ml (500 ml)
Pris: 249,00 kr
Källa: systembolaget.se

Läs mer på deras sida: http://www.viness.se/

Millans kommentar: Goda snapsar med bra kryddning. Vi var ett gäng som delade på dem, så att alla fick smaka de olika sortera och kvällens vinnare blev Johannesörten.

Sen kom vi till shotsen. Ingen av oss kunde riktigt förstå varför man väljer att blanda shots och snaps i samma låda. Shotsen var söta och vissa i sällskapet tyckte några av dem var goda. Viol/Lakrits doftade fantastiskt gott och var inga problem att svälja ner. Smakerna med choklad var det värre med, ingen i sällskapet tyckte om dessa.

Så slutsaten blir att gärna snapsen, men inte shotsen. Svårt när allt finns i samma låda dock.

Max och Kronfågel

$
0
0

Max och Kronfågel har inlett ett samarbete och presenterar två olika kycklingburgare och en kycklingnugget som finns i frysdisken.

max kronfågel

KycklingNuggets består av kycklingfilé. Den har en tunn och frasig panering som förhöjer kycklingsmaken och gör den extra saftig. Nuggets smakar bäst om de friteras i olja, med det går också bra att steka dem i lite olja eller tillaga i ugn. Förpackningen innehåller 20 nuggets, cirkapris på 44,90 kronor.

Crispy Kycklingburgare är en panerad burgare som består av kycklingfilé med en tunn och frasig panering runt om som blir både krispig och saftig. Den här burgaren blir godast om den friteras i olja, men den kan också stekas i olja eller tillagas i ugn. Förpackningen innehåller 4 burgare, cirkapris på 44,90 kronor.

Delifresh Kycklingburgare är en burgare bestående av 98 procent kycklinglårfilé som ger en saftig och mör burgare. Den är nyckelhålsmärkt och går utmärkt att grilla eller steka. Förpackningen innehåller 4 burgare, cirkapris på 44,90 kronor.

Källa: Produktfaktan kommer från pressutskick 2014-09-19 från MAX

max kronfågel

Två av dessa fick följa med hem för provsmakning KycklingNuggets och Delifresh Kycklingburgare. Vi tillagade sakerna enligt anvisningar på förpackningarna.

max kronfågel

Och resultatet blev faktiskt riktigt bra. Burgarna var fina och goda. Trots att vi stekte KycklingNuggetsen i vanligt stekjärn så lyckades vi få dem krispiga på ytan. Klart godkänt resultat.

Hamburgaren serverades med: bröd, sallad, paprika, tomat, gurka och rödlök.

Godaste dippsåsen (som dessutom är jättegod i hamburgare): Turkisk yoghurt som blandas med smulad festost, finhackad färsk rosmarin, peppar och en skvätt citronsaft.


Tonfiskröra med avokado, kapris och purjolök

$
0
0

Snabbfixad middag när tiden inte riktigt räcker till. Röran kan du göra dagen innan och förvara i kylskåp.

tonfiskmackor

Tonfiskmacka med avokado, kapris och purjolök
till 4 portioner

2 burkar tonfisk i olja (á 200 g)
2 msk kapris, grovhackad
1 msk dijonsenap
1 dl majonäs
10 cm purjolök, tunt strimlad
några stjälkar bladpersilja, grovt skuren
salt & svartpeppar

till servering:
bröd
tomat
avokado
flingsalt

 

Blanda tonfisk, purjolök, kapris, senap, majonäs och persilja. Smaka av med lite salt & svartpeppar.

 

Källa: Markus höst- och vintermat, med några ändringar för att passa våra smaklökar bättre.

Mitt kök-mässan i Stockholm

$
0
0

Chrisse och jag var uppe i Stockholm helgen som gick för att besöka den stora matmässan. Maria har tidigare år besökt mässan, men för oss var det första besöket där. Och oj, vilken mässa! Vi gick runt och tittade, smakade och pratade med massor av folk. Vår handbagage vi så smidigt flög upp med räckte inte riktigt till när vi skulle hem, så vi fick snällt checka in en väska på hemvägen. Det kommer nog att bli en hel del blogginlägg av allt gott vi köpte med oss. Men nu först, som vanligt efter mässor, så bjuder vi på en kavalkad av foton.

mitt kök stockholm

Precis som på mässan i Malmö så fanns det gott om svindyra oliver.

mitt kök stockholm

Klädesholmen bjöd bland annat på Årets sill som var Björnbär och grönpeppar. Helt okej sill tycker jag.

mitt kök stockholm

Ordalaget bokförlag var på plats och jag stod en lång stund och bläddrade i flera böcker jag inte tidigare visste att jag ville ha. Men det får nog bli ett annat blogginlägg om böcker istället, för även Allt om mat fanns på mässan och hade flera kokböcker som hamnade på min önskelista inför jul.

mitt kök stockholm

Fudge.

mitt kök stockholm

Här var något riktigt gott! Haupt lakrits är svensk lakrits när den är som bäst. Flera burkar fick följa med hem och jag återkommer med blogginlägg om dessa.

mitt kök stockholm

Mums!

mitt kök stockholm

Te :)

mitt kök stockholm

Chipstillverkare fanns det så många av att jag tappade räkningen. En av dem hade gjort lite snyggt i sin monter iaf :)

mitt kök stockholm

Det lilla mejeriet Gäsene Mejeri fanns på plats och imponerade med bra ostar. Jag har inte tidigare sett dessa, men det kunde enligt säljaren bero på att osten inte riktigt räcker ut över hela landet, då allt produceras på mjölk från gårdar runt Ljung, ner mot Borås.

mitt kök stockholm

Leksandsknäcke fanns på plats med de goda knäckena vi bloggade om i somras. Provsmakning på alla sorterna, vilket uppskattas.

mitt kök stockholm

Vin fanns det riktigt mycket av på mässan och det var många som verkade ha som mål att dricka sig genom mässan.

mitt kök stockholm

Själva fastnade vi en lång stund med herr Mario Armano, i egen hög person. Han importerar viner av högsta kvalitet från Kroatien och det var en ren fröjd att få stå och lyssna till all hans kunskap om vinerna. Flera sorter här som vi blev riktigt nyfikna på, allt i systembolagets beställningssortiment. Mer info på armanoswine.se.

mitt kök stockholm

Vinförsäljarnas montrar såg många ut som bardiskar.

mitt kök stockholm

Årets glögg från Blossa är Lavendel. Vit glögg som doftar svagt av lavendel, men smaken var där inte mycket av. Mer kul än god.

mitt kök stockholm

Ett riktigt spännande ställe på mässan var OliOlis monter. Fylld med läckra delikatesser i form av såväl oljor som mandelkräm. Härifrån fick flera saker följa med hem och jag återkommer med ett blogginlägg om flera kul saker vi köpte här.

mitt kök stockholm

Bröd gör sig bra på foto även om vi inte kunde ta med oss något hem på flyget.

mitt kök stockholm

Sen kommer vi till kategorin sämst på mässan.

Och ironiskt nog är det mässans matställen. När klockan närmade sig 13 behövde vi lite “riktig” mat i magen, för även om det fanns gott om provsmakningsbitar så blev vi inte riktigt mätta. En av restaurangerna erbjöd Falafel för 125 kr, vilket fick mig som Malmöbo att brista ut i ett gapskratt. De måste skämta med mig! Så det slutade med det billigaste och snabbaste vi kunde hitta. En fetaostsallad, som i efterhand visade sig vara helt sunkig och en liten baguett. Detta med dryck gick på fantastiska 237 kr.. Nästa gång går jag ut från mässan och köper en korv hos korvgubben jag på hemvägen såg fanns.

mitt kök stockholm

Och sen var det ju det här med kändisar. Vinproducenterna slåss om att få kända ansikten på sina lådor, och en av de som fanns på plats var Maria Montazami. Fler kändisar man kunde stöta på var bland annat Tommy Myllymäki som signerade sin senaste kokbok. Paulo Roberto sprang mellan matmässan och hälsomässan, som höll till i andra hallen, och snackade om såväl mat som träning.

Avslutningsvis vill jag bara säga att vi är mycket nöjda med mässan och kan definitivt tänka oss att återvända hit igen! Och bara för att det här blogginlägget är slut så betyder inte det att jag tjatat färdigt om mässan, för nu ska jag börja provsmaka och laga allt vi fick med oss därifrån. Så det återkommer jag till!

Linssallad med korv

$
0
0

Lite vardagsmat fylld med röda linser och kryddstark korv.

linssallad

Linssallad med korv

600 g morötter
3 dl röda linser
1 grönsaksbuljongtärning
1 rödlök

dressing:
1/2 dl rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk senap
salt & peppar

250 g körsbärstomater
1 påse bladspenat (70 g)

3 kryddiga köttkorvar (om Chrisse lagar maten, i originalreceptet är det någon vegansk korv som ska användas)

 

Skala morötterna och skär i slantar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Det tar ca 5-10 minuter.

Koka även linserna mjuka tillsammans med grönsaksbuljongtärningen i en annan kastrull. Följ anvisningarna på förpackningen för bästa resultat.

Finhacka löken och skär korven i slantar. Fräs korven några minuter i lite smör för bästa smak.

Blanda alla ingredienserna i en skål och häll dressingen över. Servera direkt.

Källa: Tidningen VEGO nr 5 – 2014

Årets stora glöggtest, del 1

$
0
0

Förra året körde vi ett stort glöggtest här hemma och bjöd hem massa kompisar för provsmakning. Inte nog med att våra vänner var glada, blogginlägget blev riktigt uppskattat och delat på många håll. I år tänkte vi därför göra precis detsamma, men i sista minuten så föll hälften av gästerna bort pga av tråkigheter, och sorterna som skulle testas var många. Så vi bestämde oss för att dela upp provandet på två helger istället.

Här är glöggtest, del 1..

glöggtest 2014

Först ut är Saturnus nya pepparkaksglögg (i mitten på fotot):

Pepparkaksglöggen är fyllig och mustig. Här kompletteras de klassiska julkryddorna kanel, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och pomerans, med smaken av pepparkakor från Nyåkers pepparkaksbageri i Västerbotten. Avnjut glöggen rykande varm tillsammans med skållad mandel och salta tilltugg. 50 cl.
Källa: http://www.saturnus.se/Sv/Produkter#?pid=47

Detta var definitivt en bra början på kvällen. Att det var pepparkaka var det inte många som gissade, men med sina 2,2 % så föll den folk i smaken. Doftade gott gjorde den också.

Till detta testade vi även Annas Lingon Pepparkakor. De smakar allt annat än pepparkakor tyckte vi. Goda kakor, men jag är glad att vi hade köpt hem “riktiga” pepparkakor också. Dessa kommer inte att köpas av oss igen.

 

millan_141116b

Sen fortsatte vi med en kall glögg, nämligen Saturnus Lusseglögg.

Saturnus gyllene Lusseglögg är kryddad med världens dyraste krydda, levererad av skånska Kockens. Den har en tydlig och mycket fräsch saffranssmak, balanserad med traditionella glöggkryddor. Servera glöggen antingen rykande varm eller som en kall glöggcocktail i ett glas fyllt med krossad is.
Källa: http://www.saturnus.se/Sv/Produkter#?pid=48

Vi serverade med lite is och kvällens gäster blev både överraskade och riktigt nöjda. Så god den är, utropade en i sällskapet direkt. En svag ton av saffran drar tankarna direkt till lussekatter. Glögghataren i sällskapet blev positivt överraskad och sa att han faktiskt tyckte att denna var god. Själv tänkte jag på päronglöggen från förra året och kom ihåg att jag efter provningen “råkade” dricka upp hela flaskan. Hade det inte varit för att vi tänkte bjuda på resterna nästa helg så hade nog den här flaskan inte överlevt veckan..

 

glöggtest 2014

En nykomling för oss är Viness som säljer Tomtemors starkvinsglögg. Vi valde helt enkelt att skippa förra årets vinnare från testen och istället satsa på nya sorter.

Tomtemors Starkvinsglögg (nr 30073)
Tillverkad i Sverige, Södermanlands län.
Alkoholhalt 15,0 %
Smak: Mycket söt, kryddig smak med inslag av nejlika, russin, körsbär, kardemumma och viol.
Källa: http://www.systembolaget.se/

Här blev kvällens panel verkligen delad. Den ena halvan stordiggade den starka smaken och tydliga kryddningen medan några påstod att det är någon “konstig” krydda i. Vad den konstiga kryddan skulle vara har jag dock inte en aning om men med tanke på att det var glögghataren som uttryckte det starkast väljer jag att inte lyssna så noga. Istället blir betyget att glöggen är en riktig klassiker. Den doftar verkligen som glögg ska och smaken är stark och kryddig. Klassisk julglögg!

 

glöggtest 2014

Och mitt i glöggandet passade vi på att testa Juleskum pepparkaka 2014. Den konstgjorda doften som slog mot mig när jag klippte upp påsen gjorde mig smått illamående direkt. Ingen i sällskapet kunde gissa att det var pepparkaka de skulle smaka, förrän jag tog fram påsen. De flesta gissade på kola. Själv ville jag knappt äta upp ens den tomten jag tog. Nej tack!

 

glöggtest 2014

Då de flesta kunde och ville dricka alkohol så serverades det bara ett alkoholfritt alternativ. Herrljunga alkoholfri glögg.

Beskrivning: Herrljunga 1911 Alkoholfri Glögg är tillverkad av enbart naturliga råvaror. Vi sötar och smaksätter med en noga avvägd blandning av klassiska glöggkryddor som kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.
Alkoholhalt: Alkoholfri
Källa: http://herrljungacider.se/project/alkoholfri-glogg/

Den här doftar som glögg ska med klassiska kryddor. Smakar varm saft, men det är det ju faktiskt. Helt okej. Nästa helg blir det fler alkoholfria sorter, så vi får se hur denna står sig i konkurrens då.

 

glöggtest 2014

Då Lingonpepparkakorna inte blev riktigt uppskattade så var jag glad att vi hade Nyåkers pepparkakor hemma, som smakar som pepparkakor ska. Det är dessutom Nyåkers pepparkakor som gett smak till årets pepparkaksglögg från Saturnus.

Med detta ber vi att tacka för idag och vi återkommer nästa helg med fler tester! Har ni tips om någon speciell sort, med eller utan alkohol som ni tycker att vi borde testa så bara säg till! Dock tror jag inte att vi hinner få hem något från Systembolagets beställningslista tills dess, så allt som finns i vanliga sortimentet eller i vanliga butiker.

Haupt lakrits

$
0
0

Jag har tidigare bloggat om vårt besök på den stora matmässan i Stockholm och nu var det hög tid att börja njuta av godbitarna vi fick med oss därifrån.

Sommaren 2013 startade Haupt lakrits upp i Sverige och succén fanns där nästan direkt. Enligt säljaren på mässan har de haft svårt att hinna producera i den mängd de har efterfrågats, men nu har de hunnit ifatt och finns att få tag i på flera ställen i landet.

haupt lakrits

Med oss hem hade vi bland annat den ljuvligaste kalabriska mjuklakritsen som var överdragen med belgisk mjölkchoklad och sedan rullad i asiatiskt lakritspulver. Ja tack, vad finns det att inte tycka om i den här kombinationen? Helt enkelt ljuvlig.

Även den rena söta lakritsen är väldigt god. Innehåller inga som helst e-nummer, färgämnen eller glansmedel. Extra plus i kanten för det!

haupt lakrits

Årets julpralin är en bit lakrits omgiven av belgisk vit choklad som är smaksatt av en juldoftande kryddblandning och med ett rött och lite glittrande skal.
Källa: https://www.facebook.com/

Och sen kommer vi till årets julpralin. O my alltså! Det blev tyst runt bordet när vi satte fram denna och det är inte svårt att förstå varför. Supergod!

På mässan kostade dessa burkar mellan 50 – 70 kr, men jag gissar att de är lite dyrare när det inte är mässpris.

För att hitta återförsäljare, titta in på deras sida:
Haupt lakrits – lakrits.se

Viewing all 805 articles
Browse latest View live